Blog

HELLO SZEPTEMBER

HELLO SZEPTEMBER

Bármennyire is szerettük volna tolni ezt az időpontot, kíméletlenül eljött a szeptember elseje. Olyan erővel robbant be, olyan tökéletes dramaturgiával érkezett, ahogy a legjobb rendező sem álmodhatta volna meg. Reggel óta szakad az eső, minden szürke, szomorú és ebben a színházi díszletben ballagnak a diákok a suli felé kicsit csatakos ünneplőben.  

Ez a nem túl vidám kezdet remek alapot szolgáltat arra, hogy minden diák nagyon sajnálja magát az elkövetkezendő hónapok megmérettetései, teendői, korán kelései, dolgozatai miatt. Ha sütne a nap, kicsit más megvilágításban lennének a dolgok, - szó szerint – bár akkor is ugyanaz az év várna mindenkire, mint az esős szeptemberi évkezdéskor.

Ezzel a kis bevezetővel csak azt szeretném érzékeltetni, hogy minden körülmény:

 • legyenek azok ilyen vagy olyan osztálytársak,
 • jó vagy rossz tanárok,
 • hideg vagy jó meleg tanterem,
 • remek tanóra vagy igazán gáz 45 perc,
 • finomságok vagy rossz kaják a büfében,
 • A vagy B menü a menzán... 

mind, mind csak körülmények maradnak. Meg tudják nehezíteni a mindennapokat, tudnak kellemetlen hangulatot teremteni, de jó azzal szembesíteni magunkat, hogy minden a mi saját kezünkben van és minden diák maga irányítja a tudása megszerzését, hatékonyságát, akár esik az eső, akár hétágra süt a nap.

Szóval kedves diákok, imádott sportolóim, lelkes tanítványaim harcra fel! Okosan menjetek előre, bármi is az akadály, kifogások keresése nélkül. Sosem lesz a díszlet tökéletes, az életetek statisztái sem mindig a megfelelő emberek, de attól még a Ti kezetekben az irányítás a saját dolgaitokat illetően.

Szóbelin innen, írásbelin túl

Szóbelin innen, írásbelin túl

A mai nappal lezárultak a kötelező érettségi tantárgyak vizsgái. Holnap angol és majd pénteken német nyelv következik, ugyanabban a ritmusban, ahogy minden évben.

A ritmus ugyanaz egy középiskolai pedagógus számára, azonban érettségi – optimális esetben – csak egyszer van egy életben, így nem is lehet semmi sem ugyanaz, mint korábban.

Minden diák elképesztő drukkal áll neki ennek a néhány napnak és olyan mérföldkőnek tekinti, konkrétan a vállán is ezt a terhet, hogy szinte elviselhetetlen feszültség övezi az utolsó napokat minden érdeklődő családtag, segítő barát, telefonálgató nagymama, éppen rosszkor szembejövő szomszéd és persze önmaga számára is. De mire is ez az izgulás? Pont ugyanazt kell teljesíteni, mint 4-5 éven keresztül a középiskolában, pont ugyanazok a tanárok ülnek majd a bizottságban, akik a folyósón is szembejöttek, a padtársak se lesznek mások a vizsgák alatt, mint akik a büfében év közben betolakodtak... Egyszóval minden ismerős, megszokott, mindennapi. Ja nem!

Egyetlen faktor adja a stressz forrását: a kérdezhető tananyag mennyisége, mely akkora, hogy ha nem kértünk időben jegyzeteket a korábbi évfolyamoktól, ha nem jártunk plusz órákra, ne adj Isten nem figyeltünk 4-5 évig folyamatosan minden órán, akkor most igazán beindul a vészreakció az idegrendszerben. De hát ki figyelt itt 4 éven keresztül. Senki.

Na akkor nézzük, hogy hogyan lehet mégis jól szóbelizni majd júniusban.

 1. Egyrészt van még több, mint 1 hónapod az anyag rendszerezésére, ha most nekiállsz, nem lesz ciki a feleteted.
 2. Másrészt szóban jobban tudod javítani a mondandódat, ha ügyesen figyelsz a segítő reakciókra a szemben ülőktől – remélem vannak reakcióik.
 3. Csak azt a ,,fiókot” nyisd ki a felkészülési időben, ami a Te tételedhez kapcsolódik. A többit töröld egy időre.
 4. Ki lesznek készítve források, könyvek, melyekre támaszkodhatsz miközben felkészülsz. Ja nem úgy!
 5. Úgy készíts vázlatot miután kihúztad a tételt, hogy bármi is legyen a tantárgy, először helyezd el az anyagban az altémát, történeti háttér, időszak, kor. Térj rá a konkrét kérdésre, alpontokkal, nyilakkal, következtetésekkel. A végén pedig összegezd a korábban elhangzottakat.
 6. Minden könnyen olvasható legyen a vázlatodban, ne kelljen bogarászni a ronda írásodat a feletet közben.
 7. Láttasd az összefüggéseket, ezt minden tanár szereti, hiszen ebből látszik igazán, hogy nem csak magoltál.
 8. Használj választékos szókincset, mert minden tantárgynak megvannak a specifikus szavai, kifejezései. Ezeket nagyon szívesen hallják vissza a szemben ülők.
 9. Az egyik legfontosabb, hogy csinos, alkalomhoz illő, de kényelmes ruhában érkezz a szóbelikre. Roppant kellemetlen, ha már kicsi az ing, mert utoljára a március 15-i ünnepségen volt rajtad, viszont azóta kondiztál a nyárra. Az is kínos, ha a felkészülési időben, szemben a tanárokkal a mini szoknyádban lehetetlen normálisan ülni. Ezekkel fölöslegesen hozod magad stresszes helyzetbe, szóval kerüld el.
 10. Érkezz időben, de hagyd magad pánikoltatni a folyósón zajló párbeszédektől. Mindenki okosabb lesz, tuti többet tanult, mindent is tud, száz éve erre készült. Aki ismer, tudja, hogy erre mit mondanék: Jó, köszönjük! És tovább megyek.

Na hát ennyi, így hirtelen. Remélem, minden simán megy majd és elégedett leszel a teljesítményeddel. Ha van egy perced, a tanáraidnak ne felejtsd el megemlíteni, hogy hálás vagy a munkájukért.

 

 

 

 

 

Parkolópálya vagy gyorsítósáv?

Parkolópálya vagy gyorsítósáv?

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a sporton és az iskolai oktatáson keresztül is megtapasztalom nap, mint nap azt a dilemmát, mely a szülőkben és a tizenéves - útját és helyét a nagyvilágban kereső – fiatalokban fogalmazódik meg:

„a középiskola alatt vajon folytassa-e gyerekünk a kiskorában elkezdett aktív sportot, járjon-e heti 4-6 alkalommal edzésre és persze a hétvégén üljünk-e a versenyein, meccsein naphosszat?”

Mit kezdjünk az idővel?

Mit kezdjünk az idővel?

Időközben, idővonal, időzóna, időkapu, időegység, időzavar, időbeli, időlegesen, időszak, időlopás, időszámítás, időtartam...  és még sorolhatnánk. Biztosan soha nem gondoltad végig, hogy mennyi összetett szavunk van az IDŐ-vel kapcsolatosan. Az alapszó jelentésénél fogva nem mondhatnánk, hogy jól csengő fogalmak lennének ezek, hiszen mind arra utalnak, hogy egy behatárolt keretet adjanak a tevékenységeink ellátásához, vagy az újabb szóösszetételek már az idő okozta nyomást fejezik ki nagyon hatásosan. Bármelyik is legyen a fenti felsorolásból, valljuk be, hogy kicsit szorongató asszociációink jönnek elő.

Az ördög a jegyzetelésben rejlik

Az ördög a jegyzetelésben rejlik

A sikeres tanulás egyik alappillére, hogy az órán elhangzottakat be tudd építeni a felkészülésbe és ne elvesztegetett idő legyen az órán való szemlélődés. Nyilvánvalóan érdemes lenne 45 perc alatt végig koncentráltnak maradni, figyelni az elhangzottakra és megörökíteni a fontos információkat, hiszen a lejegyzetelt anyag biztosan az alapját képezi a következő számonkérésnek. Ugyanis nagy valószínűséggel a tanárod nem véletlenül tartott szóval benneteket, valami célja lesz vele a jövőben.

Ne már, újra vizsga :( !

Ne már, újra vizsga :( !

A vizsgaidőszak kellős közepén járunk, az egyetemeken a szorgalmasabbak már az Ünnepek előtt letudták a kötelezőt, de sokaknak bőven jut januárra is a felsőoktatás követelményeiből. A középiskolákban is a félév zárása elé időzítik a tantárgyi vizsgákat, osztályozóvizsgákat, nagyobb számonkéréseket, vagyis akad dolog bőven még január közepéig.

Különös Szilveszter

Különös Szilveszter

A december vége akárhányat írunk is, egy nagyon különös időszak. A hónap elején tele van a levegő várakozással, meglepetésekkel, összenézésekkel és a szeretteinkre való összpontosítással, majd a hónap végén, az új év közeledtével már a fókusz a fogadalmakra, nagy tervekre terelődik és saját magunk megoldandó dolgai helyeződnek előtérbe.

A figyelem családja

A figyelem családja

A XXI. század társadalma már hosszú évek óta komoly változásokon megy keresztül. Ezek a változások mind az egyénre, mind pedig a társadalom legkisebb, de legfontosabb egységeinek – a családoknak - a szerkezetére, összetételére is kihatnak.

A nyelvoktatás új nézőpontja

A nyelvoktatás új nézőpontja

A nyelvoktatásban gyakran felmerülő probléma, hogy a több év során, a különböző típusú nyelvórákon, a legkülönfélébb tananyagokból megszerzett tudást hogyan lehetne jól strukturálni és valós segítséget nyújtani az érettségihez vagy nyelvvizsgához.

Hurrá, csapatmunka!

Hurrá, csapatmunka!

Akár családi programokról, akár a fiatalok szabadidős tevékenységéről vagy egy sportfoglalkozásról van szó, elmondható, hogy csapatban lenni jó, együtt szerezni élményeket jelent igazán maradandó pillanatokat sokak számára.  Azonban ez nem feltétlenül igaz mindenkire.

Hírlevél

Érdekelnek a friss hírek? Légy naprakész!

Ne maradj le, iratkozz fel és értesülj az elsők között az újdonságokról!

ÍgyMárTudom

info@igymartudom.hu

A (*) csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.