Mit kezdjünk az idővel?

Mit kezdjünk az idővel?

Időközben, idővonal, időzóna, időkapu, időegység, időzavar, időbeli, időlegesen, időszak, időlopás, időszámítás, időtartam...  és még sorolhatnánk. Biztosan soha nem gondoltad végig, hogy mennyi összetett szavunk van az IDŐ-vel kapcsolatosan. Az alapszó jelentésénél fogva nem mondhatnánk, hogy jól csengő fogalmak lennének ezek, hiszen mind arra utalnak, hogy egy behatárolt keretet adjanak a tevékenységeink ellátásához, vagy az újabb szóösszetételek már az idő okozta nyomást fejezik ki nagyon hatásosan. Bármelyik is legyen a fenti felsorolásból, valljuk be, hogy kicsit szorongató asszociációink jönnek elő.

Hát, ha még tovább lépünk az olyan kifejezésekre, mint „az idő vasfoga” „az idő szorítása” vagy „az idő mindent megszépít” szuper anyai idézetre. Na, hát nem kell sokat bizonygatnom, hogy belássuk, komoly jelenséggel van dolgunk.

Ahogy közelednek a vizsgák és az érettségik, minden diák számára fejtörést okoz az időbeosztás, pedig az IDŐ-vel való szoros barátság nélkül káoszba fullad még a napi rutin is. Nézzük akkor, hogyan lehetünk szuper gazdálkodói a saját időnknek: 

Érdemes elkerülni a nap kapkodós indítását, ezzel sokkal kiegyensúlyozottabb lesz minden aznapi tevékenység. Arra gondolok, hogy ha szeretsz kicsit visszaaludni, vagy még heverészni felkelés előtt, akkor tudatosan állítsd az ébresztést 10-15 perccel korábbra. Ez a pár perc nem vesz el sokat az éjszakai alvásodból, viszont hozzáadva a reggeledhez, remekül indíthatja a napodat és rohanás nélkül kezdheted a dolgaidat.

Akárhány éves vagy, még mindig kikészítheted a ruháidat, egyáltalán nem ciki. Ezerszer késtem el annak idején a gimiből, csupán azért, mert reggel 4-szer legalább átöltöztem. Ha ugyanezt a kényes kérdést még előző este átveszed magadban, számba veszed a kiegészítőket, színeket, cipőket, akkor reggel a legjobb szett vár és hiba nem lesz az aznapi megjelenésedben.

Na, ha már jól indult a nap és jutott idő mindenre, akkor készíts jegyzetet az aznapi teendőkről. Minden legyen rajta a listán, amit el kell intézni, meg kell tanulni, és mindenki, akit fel kell hívni, meg kell hívni egy kávéra, vagy csak beszélni kell vele egy dolog kapcsán. A legjobb érzés ugyanis, amikor elégedett mozdulattal törlöd az elintézetteket, vagy csak pipálod, amin túl vagy. Én sokszor csak ezért az érzésért csinálok listát, hogy megdicsérhessem magam, milyen hatékony voltam aznap.

A holtidőket kellene még maximálisan kihasználni. Ilyen lehet a metró, egy ellógott tesióra vagy egy unalmasabb médiaismeret.... na jó nem. DE, pontosan ezeket kell kihasználni például az írásbeli házi feladatok elkészítésére, vagy az előző töri óra jegyzeteinek a rendbe rakására. A saját 24 óráddal gazdálkodsz, senki nem ad kölcsön egy órát az övéből, szóval legyél jó menedzser.

A halogatás nem jó barát, mindent végezz el akkor amikor kell és az első adandó alkalom van rá. Ha mindig csúsztatod a teendőket, akkor egyrészt összetorlódnak, másrészt pedig folyamatosan nyomasztanak, stresszelnek a háttérben. Sokkal jobb hamar megoldani amit lehet, hogy nyomás nélkül teljen a nap többi része.

Tervezz azt is meg, hogy a suli után mire szánsz időt. Ha van edzés aznap, akkor nyilván kevesebb jut a filmekre, sorozatokra. Ezeket aznapra hagyd is ki, minden fönt lesz a Netflixen még hétvégén is, amikor tényleg jut idő a lazításra.

Sajnos a statisztikák szerint a legtöbb időt a kontroll nélküli közösségi média felületek veszik el Tőled. Észrevétlenül telnek el az órák, mialatt az ég világon semmi hasznosat nem csináltál, majd másnap panaszkodsz, hogy nem jutott idő semmire. Tudom, hogy furcsán hangzik, de nem történik semmi olyan a világban, amiről Neked azonnal értesülnöd kell. Egyrészt senki nem olyan fontos, mint Te magad, másrészt minden Insta bejegyzés simán várhat még pár órát.

Ha minden rendben ment, akkor este szánj időt a megfelelő mennyiségű alvásra. Van akinek 6 óra elég, van akinek 8-9 óra kell. Az ideális mennyiséget találd meg és ragaszkodj hozzá, még akkor is, ha mindenki éjjel on-line. Tényleg nem kell mindent azonnal lereagálni, másnap a buszon is lesz idő felvenni a fonalat.

Hírlevél

Érdekelnek a friss hírek? Légy naprakész!

Ne maradj le, iratkozz fel és értesülj az elsők között az újdonságokról!

ÍgyMárTudom

info@igymartudom.hu

A (*) csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.