Különös Szilveszter

Különös Szilveszter

A december vége akárhányat írunk is, egy nagyon különös időszak. A hónap elején tele van a levegő várakozással, meglepetésekkel, összenézésekkel és a szeretteinkre való összpontosítással, majd a hónap végén, az új év közeledtével már a fókusz a fogadalmakra, nagy tervekre terelődik és saját magunk megoldandó dolgai helyeződnek előtérbe.

Karácsonykor apró párbeszédekben, vagy csak magunknak szánt monológokban fejeződnek ki a nagy elhatározások, valahogy így:

,,soha többet nem eszem ennyit”

,,persze Mami, jövőre sokszor jövünk, ígérem”

,,jövőre már biztosan kicsavarom a káposztát és lesz gesztenyés kifli is”

Ezek még nem a papírra vetős, borítékba tevős, 12 hónap múlva felbontós elhatározások. Ezek csak apró elszólások némi önkritikával, azonban valahogy a körülmények mindig közbeszólnak... Igen, így vagyunk vele mindannyian.

 De akkor hol maradnak a nagy tervek, a most már aztán tényleg megcsinálom-ok, vagy az ez nem maradhat így-ek? Nos, azokkal még várunk pár napot Szilveszterig, aztán... ki tudja mi lesz velük. Néhány hétig, hónapig kitartunk a megvalósításukban, azonban számos alkalommal azt sem érjük el, hogy a változást megtapasztaljuk. Útközben feladjuk, és megint a körülményekre hivatkozunk. Hát akkor legyenek végre valósak és tartósak a szilveszterkor meghozott, jövő évre vonatkozó terveink, és ne futamodjunk meg idő előtt. Inkább vegyünk számba pár dolgot a célokig vezető úton:

  • mikor érünk a megállóba és esetleg lehet-e késni pár napot?
  • mivel megyünk, gyalog, busszal vagy űrhajóval?
  • viszünk-e magunkkal valakit, aki inspirál, vagy csak lelkileg lehúzós barátaink vannak?
  • az úticélt mi választottuk, vagy csak másnak fontos?
  • egyáltalán létezik ez az álomhely a Földön?

Ha a fentieket előre végiggondoljuk és az élethelyzetünkhöz alakítjuk a terveket, akkor elkerülhet bennünket a korai csalódás és célba érhetünk, jobbak lehetünk valamiben. Szóval nem kell az új elhatározástól azt várni, hogy napi 3 órát tudunk rászánni majd a szabadidőnkből, azt sem kell megfogadni, hogy 6 hét alatt megtanulunk angolul. Inkább reálisak legyenek a célok, a magunkról alkotott kép, megvalósítható az időkorlát és motiváló az eredmény, legyen az bármi. Néhány leadott kiló, pár új recept elsajátítása, rendszeres testmozgás vagy egy új nyelvtanfolyam sikeres teljesítése.

Hírlevél

Érdekelnek a friss hírek? Légy naprakész!

Ne maradj le, iratkozz fel és értesülj az elsők között az újdonságokról!

ÍgyMárTudom

info@igymartudom.hu

A (*) csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.