Szóbelin innen, írásbelin túl

Szóbelin innen, írásbelin túl

A mai nappal lezárultak a kötelező érettségi tantárgyak vizsgái. Holnap angol és majd pénteken német nyelv következik, ugyanabban a ritmusban, ahogy minden évben.

A ritmus ugyanaz egy középiskolai pedagógus számára, azonban érettségi – optimális esetben – csak egyszer van egy életben, így nem is lehet semmi sem ugyanaz, mint korábban.

Minden diák elképesztő drukkal áll neki ennek a néhány napnak és olyan mérföldkőnek tekinti, konkrétan a vállán is ezt a terhet, hogy szinte elviselhetetlen feszültség övezi az utolsó napokat minden érdeklődő családtag, segítő barát, telefonálgató nagymama, éppen rosszkor szembejövő szomszéd és persze önmaga számára is. De mire is ez az izgulás? Pont ugyanazt kell teljesíteni, mint 4-5 éven keresztül a középiskolában, pont ugyanazok a tanárok ülnek majd a bizottságban, akik a folyósón is szembejöttek, a padtársak se lesznek mások a vizsgák alatt, mint akik a büfében év közben betolakodtak... Egyszóval minden ismerős, megszokott, mindennapi. Ja nem!

Egyetlen faktor adja a stressz forrását: a kérdezhető tananyag mennyisége, mely akkora, hogy ha nem kértünk időben jegyzeteket a korábbi évfolyamoktól, ha nem jártunk plusz órákra, ne adj Isten nem figyeltünk 4-5 évig folyamatosan minden órán, akkor most igazán beindul a vészreakció az idegrendszerben. De hát ki figyelt itt 4 éven keresztül. Senki.

Na akkor nézzük, hogy hogyan lehet mégis jól szóbelizni majd júniusban.

  1. Egyrészt van még több, mint 1 hónapod az anyag rendszerezésére, ha most nekiállsz, nem lesz ciki a feleteted.
  2. Másrészt szóban jobban tudod javítani a mondandódat, ha ügyesen figyelsz a segítő reakciókra a szemben ülőktől – remélem vannak reakcióik.
  3. Csak azt a ,,fiókot” nyisd ki a felkészülési időben, ami a Te tételedhez kapcsolódik. A többit töröld egy időre.
  4. Ki lesznek készítve források, könyvek, melyekre támaszkodhatsz miközben felkészülsz. Ja nem úgy!
  5. Úgy készíts vázlatot miután kihúztad a tételt, hogy bármi is legyen a tantárgy, először helyezd el az anyagban az altémát, történeti háttér, időszak, kor. Térj rá a konkrét kérdésre, alpontokkal, nyilakkal, következtetésekkel. A végén pedig összegezd a korábban elhangzottakat.
  6. Minden könnyen olvasható legyen a vázlatodban, ne kelljen bogarászni a ronda írásodat a feletet közben.
  7. Láttasd az összefüggéseket, ezt minden tanár szereti, hiszen ebből látszik igazán, hogy nem csak magoltál.
  8. Használj választékos szókincset, mert minden tantárgynak megvannak a specifikus szavai, kifejezései. Ezeket nagyon szívesen hallják vissza a szemben ülők.
  9. Az egyik legfontosabb, hogy csinos, alkalomhoz illő, de kényelmes ruhában érkezz a szóbelikre. Roppant kellemetlen, ha már kicsi az ing, mert utoljára a március 15-i ünnepségen volt rajtad, viszont azóta kondiztál a nyárra. Az is kínos, ha a felkészülési időben, szemben a tanárokkal a mini szoknyádban lehetetlen normálisan ülni. Ezekkel fölöslegesen hozod magad stresszes helyzetbe, szóval kerüld el.
  10. Érkezz időben, de hagyd magad pánikoltatni a folyósón zajló párbeszédektől. Mindenki okosabb lesz, tuti többet tanult, mindent is tud, száz éve erre készült. Aki ismer, tudja, hogy erre mit mondanék: Jó, köszönjük! És tovább megyek.

Na hát ennyi, így hirtelen. Remélem, minden simán megy majd és elégedett leszel a teljesítményeddel. Ha van egy perced, a tanáraidnak ne felejtsd el megemlíteni, hogy hálás vagy a munkájukért.

 

 

 

 

 

Hírlevél

Érdekelnek a friss hírek? Légy naprakész!

Ne maradj le, iratkozz fel és értesülj az elsők között az újdonságokról!

ÍgyMárTudom

info@igymartudom.hu

A (*) csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.