A figyelem családja

A figyelem családja

A XXI. század társadalma már hosszú évek óta komoly változásokon megy keresztül. Ezek a változások mind az egyénre, mind pedig a társadalom legkisebb, de legfontosabb egységeinek – a családoknak - a szerkezetére, összetételére is kihatnak.

A modern, gazdaságilag fejlett társadalmak egy lassú folyamat eredményeként mára szakítottak a hagyományos családmodellekkel, ahol több, 4-6 gyermek született egy házasságban és ahol gyakran 3-4 generáció élt egy fedél alatt. E folyamatnak oka lehet a fiatalok nagyvárosba vágyódása, a nők munkaerőpiacon való megjelenése vagy az egyén szerepének felerősödése is. 

Így tehát mára már sokkal színesebb és bonyolultabb a modern családok szerkezete, mely a globalizációnak, a fogyasztói társadalom elterjedésének, az értékválságnak, az egyén felértékelődésének, az állandó új kihívások keresésének és a női szerepek átalakulásának az eredménye. Mindez együtt járt az emelkedő anyagi jóléttel, mely új terveket és más távlatokat nyitott meg az emberek előtt, így a szabadság és a média által közvetített új minták hatása átalakította a családról alkotott képet: az egyszülős család, a mozaikcsalád, az együttélés, az egyneműek házassága, az újranősülés, a vegyes házasságok (két kultúra) megszokott fogalmak, melyek mind a modern családok jellemzői.

Ez a sokszínűség természetesen a korábbiaknál több problémát is hordoz magában. A felsorolt szerkezetekből is látható, hogy a család sokkal labilisabb, sérülékenyebb és sokszor alapvető funkcióit sem tudja ellátni tökéletesen, úgy, mint utódgondozás, biztonság és harmónia létrehozása, beszéd és gondolkodásfejlesztés, oktatás és nevelés stb. Ennek oka, hogy a családok tagjai között feszült érzelmi légkör van, gyakori veszekedések okoznak érzelmi bizonytalanságot, melyek megzavarják a gyerekek szocializációját és egészséges fejlődését. Így nem véletlen, hogy számos személyiségzavarral küzdő, olykor elmagányosodott, tanácstalan fiatal nő föl tervek és célok nélkül. Ők lesznek a társadalom újabb családjainak építőkövei, így kiemelt fontossággal bír, hogy harmóniában és szeretetben, kölcsönös megbecsülésben fejlődjenek és jó példákat magukkal hordozva legyenek sikeres és boldog családtagok, bármilyen modern szerepet is jelent ez.

Hírlevél

Érdekelnek a friss hírek? Légy naprakész!

Ne maradj le, iratkozz fel és értesülj az elsők között az újdonságokról!

ÍgyMárTudom

info@igymartudom.hu

A (*) csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.