Hurrá, csapatmunka!

Hurrá, csapatmunka!

Akár családi programokról, akár a fiatalok szabadidős tevékenységéről vagy egy sportfoglalkozásról van szó, elmondható, hogy csapatban lenni jó, együtt szerezni élményeket jelent igazán maradandó pillanatokat sokak számára.  Azonban ez nem feltétlenül igaz mindenkire.

Aki önállóan tervez és cselekszik, tudja, hogy rajta múlik a siker. Ezért jó alaposan előkészít mindent, és számításba veszi, hogy mások csupán a segítségére lehetnek, de a felelősség a sajátja, akár jól, akár rosszul alakulnak a dolgok.  

Aki csapatjátékos, az a feladatok megosztásában, közösen gondolkodásban, tervezésben és az együtt véghez vitt sikerben jó. Megoszlanak a terhek és közös a siker is, de mégis a legjobb benne, hogy együtt lehet ezeket megélni, mely élmények és barátságok az életünk végéig elkísérnek minket. Legeslegjobb, ha az önállóság és a csapatmunka iránti igény együtt vannak jelen valakiben.

A csapatmunkában rejlő pozitívumok:

  • Értitek egymást, közös igények és értékek mentén működtök, amilyen például egy igazi szakkör, vagy egy sportklub, vagy egy remek zenekar. Egy hajóban evez mindenki, a csapat közös sikeréért, miközben szem előtt tartja azt is, hogy egyénileg fejlődjön és ezzel sikeres jövőt biztosítson magának.
  • A csapatban mindenkinek megvan a helye, egyaránt fontos mindenkinek a szerepe, amit a közös célnak rendel alá. Ha a munkában éppen csak egy fél oldallal, vagy 10 perccel tud szerepet vállalni, akkor azzal, vagy ha csak a legjobb szöveget írja a dalszöveghez, vagy ha a projekthez illő legnépszerűbb képeket keresi, akkor azzal tesz hozzá a legtöbbet. Az én szinkronúszó csapatomban megvan az ugróember, megvan a legjobb öltetekkel bíró koreográfus, megvan a lelkesítő, a higgadt, a vízforralót, zselatint hozó és az is, akinél mindig van plusz úszósapka vagy orrcsipesz J.
  • Egy jó csapatban megoszlanak a terhek, mindenki elbírja az övét, mert tudja, hogy mellette ugyanazért küzd és izzad a többi is. Ez erőt ad ahhoz, hogy a nehezebb pillanatokat is átvészelje az ember és olyankor is küzdjön, ha magától fel sem állna a fotelből.
  • Nehézség esetén jelezheted, hogy segítségre van szükséged és kisegítenek a többiek. Ez egy közös rendszerben, iskolai projektben, sportklubban még inkább igaz, amikor este és a hétköznapi szabadidő perceit is együtt töltjük, ahol még inkább segítségére lehetünk egymásnak.
  • Az eltérő készségek összeadódnak, egymást erősítik. Vagyis a sokféleség egy csapatban mindig nagy erő. Változatosságot ad a munkához és újító erőt jelent a riválisok irányába is. Ezt a sokszínűséget ki kell használni, mert ettől lesz egyedi a ti közös munkátok.

 

Én a csapatjátékban hiszek, az élet bármely területéről legyen szó. Szuper csapat elsősorban a családod, még akkor is, ha nem ilyen szemmel tekintesz rá. Hasonló az értékrendetek, ismeritek egymás nyelvezetét, a dolgokhoz való hozzáállását és azt is, ki mit képes vagy tud hozzátenni a közös hajóhoz. Nem a személyes választásunk eredménye, hogy hova születünk, így a feltétel nélküli elfogadás, támogatás, szeretet kell, hogy mozgásban, vagy inkább életben tartsa a családot. Érdekek nem fűződnek a családon belüli kapcsolatainkhoz, önzetlenül, játszmák nélkül lehet benne fejlődni.

Másik remek csapat lehet a párkapcsolatod, ahol egymást felemelve juthattok közösen előre, ahol a közös siker szárnyakat adhat mindkettőtöknek. Ez a csapatjáték azonban sokkal sérülékenyebb, hiszen egy választáson alapul a ,,játékosok” összetétele, vagyis jól kell dönteni.

És óriás csapatjáték a sulis projekt vagy a munkahelyi helytállás. Soha nem fogsz tudni egyedül boldogulni ezekben a közegekben, a kölcsönös segítségre kell, hogy támaszkodjon ez a kapcsolat. Ennek oka, hogy jó esetben több évig lesztek egymásra utalva, valamint nem elhanyagolható, hogy kellemes munkakörnyezetben, baráti viszonyokat ápolva hosszú távon többre mentek mindannyian.

Hírlevél

Érdekelnek a friss hírek? Légy naprakész!

Ne maradj le, iratkozz fel és értesülj az elsők között az újdonságokról!

ÍgyMárTudom

info@igymartudom.hu

A (*) csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.